Kompendium wiedzy dla wegetarian i wegan oraz wszystkich, którzy kochają eksperymentowanie w kuchni. Roślinny nabiał w całości poświęcony jest zamiennikom produktów mlecznych pochodzenia zwierzęcego. Znajdziesz tu przepisy na m.in. fetę z migdałów lub orzechów nerkowca, czekoladowy serek jaglany, śmietanę z białego ryżu, serek ze słonecznika, kefir sojowy, jogurt z kaszy jaglanej, ser z ziemniaka, majonez łubinowy, mleko z siemienia lnianego oraz sery do krojenia w plasterki na kanapki. To książka kulinarna nie tylko dla osób na diecie wegańskiej, ale również dla tych, którzy unikają produktów mlecznych ze względu na alergię, chorobę Hashimoto czy nadwrażliwość na białko mleczne lub laktozę. W książce znajdziesz: • ponad 130 przepisów na mleka roślinne, śmietany, masła, jogurty, kefiry, twarożki, majonezy i sery, • wspaniałą bazę podstawowych przepisów do inspiracji w codziennym gotowaniu, • sposoby na estetyczne podanie dań, • wskazówki jak elastycznie podchodzić do gotowania, ...
Ciesz się pysznymi smakami przez cały rok! Zdrowe przetwory to ponad 90 przepisów na wyjątkowe przetwory – nie tylko pyszne, ale i zdrowe. W książce znajdziesz przepisy na przetwory tradycyjne – zarówno słodkie, jak i wytrawne, a także autorskie receptury na wyjątkowe przysmaki, które wzbogacą Twoją spiżarnię i stół, m.in. ekspresowy dżem truskawkowy z chia, pesto z czosnku niedźwiedziego lub chutney z jabłek z czerwonym pieprzem i rozmarynem. Oprócz tego – garść pomysłów na oliwy smakowe, octy owocowe oraz naturalne ekstrakty.Pasteryzacja, kiszenie, marynowanie – oto techniki umożliwiające zamknięcie w słoikach i butelkach smaków, którymi zachwycisz swoich bliskich. Ta książka to jak powrót w rodzinne strony, które kojarzą nam się z ukochanymi ludźmi i ulubionymi smakami. Babcia wyciąga dla nas ze spiżarni najlepsze na świecie ogórki kiszone, mama w środku zimy gotuje najpyszniejszą zupę pomidorową z własnego przecieru, stół mieni się od kolorowych warzyw i owoców – jest smacznie i zd...
Uwielbiasz słodycze? Twoje marzenie to smakołyki, które można jeść bez wyrzutów sumienia? Zapewniające rozkosz dla podniebienia przekąski to nie mit. I dowodem na to jest cała zawartość tej książki – 60 przepisów na desery, które uszczęśliwią Twoje kubki smakowe. Jeśli nie możesz żyć bez słodkości, często sięgasz po słodkie co-nieco i potem dręczą cię wyrzuty sumienia, jeśli wydaje ci się, iż coś takiego jak zdrowe słodycze po prostu nie istnieje, a to co zdrowe nie może być przecież równocześnie smaczne – jesteś w błędzie! Nie musisz odmawiać sobie słodkiego smaku. Łakocie nie tylko mogą, a wręcz powinny znaleźć się w codziennym menu. Jedz je bez poczucia winy – to może wyjść Ci na zdrowie!Jak zresztą można nie skusić się choćby samą nazwą? Pochwała lenistwa, tiramisu na diecie i wreszcie coś konkretnego J - żelazna lemoniada.Sprawdź podpowiedzi eksperta, wypróbuj smakołyki, które dzięki zawartości odpowiednio dobranych składników – w tym orzechów, kasz i suszonych owoców – wzmocnią T...