Kulinaria, diety


Szabatowe przepisy. 100 receptur na żydowskie dania

100 przepisów na tradycyjne dania szabatowe, nowojorskie klasyki i zanurzoną w koszerności nowoczesność. Wejdź do kuchni Marca Grossmana, który w Paryżu prowadzi kilka restauracji, i odkryj zarówno smaki ulicznego jedzenia, jak i bardziej intymną kuchnię opartą na tradycyjnych żydowskich przepisach z dzieciństwa autora. Bajgle, banana bread, bob bowl przywodzą na myśl gwar nowojorskiej ulicy. Chrupiąca chałka, kugel, czulent, holiszkies, cymes, gefilte fish, strudel subtelnie przemycają ideę szabatu, czasu odpoczynku, bliskości i odnawiania więzi z rodziną. Zadbania o siebie i bliskich. Poczuj spokój i równowagę płynącą z obcowania z szabatową kuchnią. W święto Purim upiecz hamantasze, tak słodkie jak smak zwycięstwa, w Chanukę usmaż latkes, a na święto Pesach przygotuj wspaniały talerz sederowy. Odkryj bogactwo smaków i zapachów rodzących się na styku wielobarwnych kultur. Tłumacz: Eliza Kasprzak-Kozikowska Cena detaliczna: 69,99 złAutor: Marc GrossmanRok wydania: 2023Opra...

69,99 zł
64,99 zł
Mąka i woda

Uwielbiasz smak i zapach świeżego pieczywa? Naucz się krok po kroku przygotowywać doskonałe chleby, bułki, bagietki, chałki i inne wypieki. Nie potrzebujesz wielu dni, by wyhodować doskonały zakwas, i skomplikowanych receptur, by zrealizować swoje kulinarne marzenia. Wspaniałe, chrupiące pieczywo przygotujesz znacznie łatwiej i szybciej, niż myślisz. Sabina Francuz pokazuje, jak przejść drogę od najprostszych chlebków z patelni i wypieków w 15 minut do wyrafinowanego pieczywa. „Opracowując przepisy do książki, kierowałam się słowami przyjaciół i klientów Głodnych Kawałków. Ich reakcje zawsze były najlepszym papierkiem lakmusowym każdego mojego pomysłu. Uprościłam sposoby wykonania, składniki i gramatury, tak aby bez problemu przeprowadzić początkujących piekarzy przez ścieżkę pierwszych doświadczeń. Wszystkie przepisy zostały wykonane, a wypieki skonsumowane i surowo ocenione, abym z czystym sumieniem mogła oddać książkę w Twoje ręce. Daj się poprowadzić - czytaj uważnie polece...

55,00 zł
49,50 zł
Dietojarska kuchnia żydowska

Przepisy kuchni żydowskiej. Smaki, które pokochali Marc Chagall i wileńska bohema. Książka kucharska, która zaginęła w zawierusze wojennej. Fania Lewando przed wojną prowadziła w Wilnie popularną restaurację serwującą wybrednym gościom wegetariańskie specjały kuchni Żydów aszkenazyjskich. Łączyła nieoczywiste smaki, gotowała zdrowo, mając świadomość, że tylko bezmięsna dieta i odpowiednia dawka witamin mogą zapewnić dobre samopoczucie. Jej kulinarny kunszt był szeroko ceniony, nic więc dziwnego, że zaproponowano jej, by wypłynęła w ekskluzywny rejs jako szefowa kuchni serwującej koszerne potrawy na statku Batory. Potrawami Fani zachwycały się wileńska śmietanka towarzyska i lokalna bohema, nad ich smakiem rozpływał się też Marc Chagall. Chociaż wywodziła się ze skromnego domu, kulinarny talent przyniósł jej sławę wykraczającą daleko poza Wilno. Tuż przed wybuchem drugiej wojny światowej zdążyła wydać książkę, w której zgromadziła proste, lecz wyśmienite przepisy. W 1941 roku ślad po ...

54,99 zł
54,98 zł
Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim dworze

Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak - znana z drakońskich diet - Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania - z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie ...

40,00 zł
35,99 zł
Zdrowe lody - 75 łatwych przepisów

ZDROWE KALORIE DLA KAŻDEGOLody z ogórkiem, melonem i miętą?Truskawkowy sorbet z bazylią i miodem?Może kremowa gruszka z tymiankiem i rabarbarowym musem?To jedyna książka zawierająca przepisy nie tylko na smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, naturalne lody na bazie owoców, warzyw i ziół.Bez chemii i konserwantów. Dla każdego typu diety: wegańskiej, bezmlecznej, bezglutenowej, bezjajecznej.To ponad 75 przepisów na wszystkie rodzaje lodów – na patyku, rożki, jogurtowe, sorbety, kremowe, granity. Pełna gama mrożonych, zdrowych deserów, które nie tuczą!Łatwe, tanie przepisy bez użycia maszynki do lodów.To najlepszy i najsmaczniejszy sposób, w jaki możesz dostarczyć Twojemu dziecku naturalne witaminy!Christine Chitnis – autorka, fotografka, mama, miłośniczka zdrowej kuchni, pracy w ogrodzie i robienia na drutach. Swoje teksty publikuje w czasopismach: „Country Living”, „The Boston Globe”, „Edible Rhody”. Autorka książek: Little Bites i Markets of New England. Prowadzi popularny blog: http:/...

39,90 zł
35,89 zł
Do koszykaNiedostępny