Kuchnia żydowska – narodowa kuchnia Żydów charakteryzująca się skrupulatnym przestrzeganiem koszerności. Najważniejszą cechą kuchni żydowskiej, obecną we wszystkich jej odmianach, jest ścisłe przestrzeganie koszerności, tj. religijnego podziału pokarmów na koszerne – czyste (dozwolone) i trefne – nieczyste (zakazane). Podział ten oparty jest na Biblii, na nakazach Pięcioksięgu Mojżesza (Tory), i późniejszych interpretacjach tych praw przez rabinów. ISBN: 978-83-63803-57-5EAN: 9788363803575Redakcja: Grażyna MałeckaWydawca: ArystotelesOprawa: MiękkaLiczba stron: 64Rok wydania: 2014Kategorie: Książki kucharskie Kuchnia regionalna ...
Sztuka kulinarna Meksyku i okolic łączy tradycje tubylczych Indian i wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych (około 20 różnych gatunków fasoli) i różnych odmianach papryki i chili. Daj się porwać meksykańskim smakom Autor Małgorzata PuzioRok wydania 2014Oprawa miękkaLiczba stron 64Numer ISBN 9788363803568...
Dania mączne: – makaron domowy i dania z najróżniejszych rodzajów makaronów, – kluski, kopytka, knedle, – placki i racuchy, – pizze, – pierogi, pierożki, uszka, – naleśniki - klasyczne i w nowych odsłonach, – tarty, – omlety. Rok wydania 2012Oprawa miękkaLiczba stron 64Format 16.5 x 23.5 cmNumer ISBN 9788362779727...